ПАДЪЛБОРДИНГЪТ нов прогресиращ воден спорт, тренировка за ума и всички мускули на тялото

ПАДЪЛБОРДИНГЪТ нов прогресиращ воден спорт, тренировка за ума и всички мускули на тялото

28 януари 2023

Падълбордингът е забавно занимание за Вас и семейството Ви, но и е полезен за здравето Ви. Падълбордингът е една чудесна лятна тренировка за цялото Ви тяло. А ето и какви са другите предимства на спорта SUP падъл борд.

Малко история

Stand Up Paddle – SUP – падълбординг е сравнително нов вид спорт за развлечение и забавление. SUP падълбординг е глобален спорт с хавайски произход от средата на 60-те години на миналия век, когато местните жители са го практикували с тежки дървени дъски, но също са усещали разхлаждащото удоволствие от спорта. В последните десетина години падълбординга става масов спорт благодарение на надуваемите дъски, които ползволяват мобилност и самостоятелност. А с подходящите неопренови облекла падълбординга може да се практикува и през по-хладните месеци.

Тренировка за баланс

Падълбордингът изисква баланс, за да се изправите на дъската, тоест пригаждане на вестибуларния Ви апарат – сензорната Ви система, която осигурява пазенето на равновесие и пространствената ориентация. Това означава, че ще тренирате силата както на ядрото на дъската, така и на краката, за да поддържате равновесие на дъската. При достигане на желания баланс падълбордингът ще Ви помогне да бъдете по-спокойни и фокусирани в ежедневието си.

Намалява стреса

Падълбордингът може да бъде чудесно средство за облекчаване на стреса поради успокояващия характер на водата около вас и способността да се слеете с борда. А падането от дъската може да ви даде сериозен прилив на адреналин, който ще прогони всякакви стресови чувства. Плюс това, просто да вдишвате чистия въздух и да сте сами във водата може да бъде достатъчно, за да се отървете от всяка негативна енергия.

Упражнение за цялото тяло

Вярвате или не, трябва да включите мускулатурата на цялото си тяло, за да владеете добре падъл борда си. Това означава, че докато карате падълборд, Вие ще натоварвате мускулите на гърба, торса, ръцете, краката, раменете, така че не се учудвайте ако в края на плаването си се чувствате смазани, но ще бъдете удовлетворени.

Тренировка с ниско въздействие

Най-общо казано, падълбордингът е тренировка с ниско въздействие, което означава, че не може да причини сериозни щети на Вашите мускулни връзки или сухожилия. Това обаче означава също, че е от полза за някои спортисти, които изпитват болки в коляното или тазобедрената става.

Начин да отслабнете

Карането на падълборд може да помогне за намаляване на телесните Ви мазнини точно толкова, колкото и да спазвате диети. Количеството изгорени калории при падълбордингът е много високо. Освен това падълбордингът обикновено е забавен вид упражнение, в което можете да участвате активно и с удоволствие, а не да ви е досадно.

Подобрява сърдечното здраве

Падълбордингът може да помогне за намаляване на риска от инсулт или инфаркт. Това е така, защото падълбордът е подобен на крос-тренировка, бягане и аеробика, всички които значително помагат на сърдечно-съдовото здраве и предотвратяват по-голям риск от сърдечни заболявания.

Хармония за духа и тялото

Падълбордингът е труден за овладяване, особено когато тепърва развивате способността да балансирате на самата дъска. Когато обаче успеете с лекота да се задържате отгоре, ще усетите колко сте фокусирани, в същото време в състояние на медитация и много далеч от всички стресиращи мисли. Ето това сливане между духа и тялото е нещото, което кара мнозина никога повече да не се откажат от падълбординга.

Ако искате да опитате този спорт без риск за здравето си, вижте Нашите съвети за безопасност:

1. Изберете по-широка дъска

Ако сте начинаещи, е препоръчително да изберете по-широка и дебела дъска. Това ще ви помогне да сте стабилни и балансирани.

2. Изберете правилното гребло

Правилото тук е, че греблото трябва да е с около 25 см по-дълго от вас, за да си осигурите добро сцепление и правилно гребане.

3. За начало започнете в спокойни води

Ако сте начинаещи, ще отнеме време да свикнете с дъската и позицията си на нея. Ето защо е важно да започнете тренировките в спокойни води.

4. Научете се как да падате

Няма как да практикувате падълбординг, ако не умеете да плувате. Ще ви се наложи да падате от дъската и трябва да знаете как да се върнете обратно на нея. Да усвоите правилно падане е най-важното от всеки воден спорт, защото ви предпазва от нараняване.

5. Не консумирайте алкохол

За да бъдете адекватни по време на водното предизвикателство, трябва да бъдете с бистър ум.

6. Не гледайте в краката си

Ако го правите непрекъснато, това ще доведе до загуба на равновесие и дори сблъсък с някого. Гледайте право напред пред дъската, погледа Ви посоката на тялото и постоянното гребане са в основата за стабилност и увереност.

7. Носете спасителна жилетка

Дори да сте отличен плувец, спасителната жилетка би могла да ви бъде полезна и необходима, тя ще осигури безопасното Ви наслаждаване на водните спортове.

8. Не поемайте излишни рискове

Бъдете разумни и не предприемайте рискови маневри, ако времето и условията не го позволяват. Ако не се чувствате във форма, също е по-добре да излезете на сушата. Във водата трябва да бъдем преди всичко предпазливи и отговорни за собствения си живот.

Бонус съвет: Правете почивка след всяко падане, за да усетите дъската отново, да намерите баланс и да се успокоите.

Имате ограничено пространство за съхранение? Ще пътувате с автомобил, влак, автобус или самолет?

прочети още

• Начин на захват и правилно положение на греблото • Как да се качите и изправите върху падълборда • Как да запазите равновесие върху падълборда

прочети още

• Как да изберем правилния SUP Падъл Борд • Къде може да се практикува SUP Падъл Борд • Как да гребем със SUP Падъл Борд • Как да сърфираме по вълни със SUP Падъл Борд

прочети още

Как да изберем Надуваем SUP Падъл Борд, съобразно Размер, Обем и Оптимално Натоварване?

прочети още

Богат избор от необходими аксесоари и резервни части

прочети още

Как да Използваме Алуминиево Гребло от 3 и 4 Части MAQUA

прочети още

Как да използваме Двупосочна Помпа за Надуване с Манометър MAQUA

прочети още