Как да гребем със SUP Падъл Борд?

Как да гребем със SUP Падъл Борд?

16 януари 2023

Гребането при SUP падълбординг е лесно, дори да се качвате за пръв път. Поддържането на прав курс и ефективното завиване изискват малко упражнения.

Как да се качите и изправите върху падълборда?
Застанете до дъската във водата, където дълбочината достига до коленете Ви. Поставете греблото върху дъската и я хванете за ръбовете, така се опитайте да се качите върху нея в клекнало положение в зоната около дръжката за пренасяне. Дръжте се с ръце за двете страни на падълборда, по този начин ще го стабилизирате. Хванете греблото с две ръце. След това постепенно поставете стъпалата си там, където са били коленете Ви. Започнете да се изправяте, като първо изправяте гърдите нагоре, като коленете Ви остават свити. След като гърдите Ви са вече вертикални, може да изпънете краката си и да се изправите.
Ходилата са в една линия, перпендикулярна на надлъжната ос на дъската и са разположени от двете страни на вградената дръжка за носене.

Как да запазите равновесие върху падълборда?
Има няколко ключови неща които трябва на направите за да запазите равновесие върху падълборда. Първо разположете краката си успоредно един на друг, като разстоянието между тях трябва да бъде колкото са рамената Ви. Стъпалата трябва да са в краищата на дъската. Коленете Ви трябва да останат леко свити а гърба изправен, главата и раменете също трябва да са изправени. Насочете погледа си напред пред дъската и НЕ гледайте дъската или краката си - това ще Ви дебалансира. Гребането е освен движението на ръцете и преместване на тежестта посредством изправяне на присвитите Ви бедра. Придвижването напред и назад по дъската става или с лек подскок едновременно с двата крака или с бързо и късо пристъпване. Правилната стойка при SUP падълбординг е с изправен гръб и леко свити колене.
Загребването започва когато лопатката е максимално изнесена напред и е напълно потопена във водата! Натискът върху греблото продължава докато лопатката се изравни с краката а греблото се изкарва от водата след като лопатката подмине назад краката. В постоянното гребане е смисъла на стабилността и равновесието върху падълборда.

Как да държите греблото и правилно на гребете?
Най-важно е да държите греблото правилно - показано на картинката, тоест под ъгъл напред към носа на дъската. Когато гребете от дясната страна на падълборда, дясната ръка е в захвата на греблото в средната част а лявата ръка е върху Т-образната дръжка в края на греблото. За да се движите напред трябва да смените страната на гребане поне на 3-4 загребвания. Когато сменяте страната на гребане сменяте и позициите на ръцете си. Важно е да запомните че се гребе с цялото тяло а не само с ръце.

Падълбордингът е забавно занимание за Вас и семейството Ви, но и е полезен за здравето Ви. Падълбордингът е една чудесна лятна тренировка за цялото Ви тяло..

прочети още

Имате ограничено пространство за съхранение? Ще пътувате с автомобил, влак, автобус или самолет?

прочети още

• Как да изберем правилния SUP Падъл Борд • Къде може да се практикува SUP Падъл Борд • Как да гребем със SUP Падъл Борд • Как да сърфираме по вълни със SUP Падъл Борд

прочети още

Как да изберем Надуваем SUP Падъл Борд, съобразно Размер, Обем и Оптимално Натоварване?

прочети още

Богат избор от необходими аксесоари и резервни части

прочети още

Как да Използваме Алуминиево Гребло от 3 и 4 Части MAQUA

прочети още

Как да използваме Двупосочна Помпа за Надуване с Манометър MAQUA

прочети още